KÖZÉP MAGYARORSZÁGI TÁBORHELYSZÍNEK

.

A táborhelyszínek szempontjából a Balatont leszámítva, Közép-Magyarország nagyon kedvelt táborozási célpont.

Nem véletlenül, habár sokan nem is gondolják milyen változatos a területe az ország ezen részének is, főleg a nővény és az állatvilágot tekintve. Nem is beszélve a rengeteg látnivalóról és programlehetőségről.

Nézzék meg a régió ajánlott táborhelyszíneit, válasszák ki a legszimpatikusabbat. (Baloldali lista)

.

Közép-Magyarország a földrajzi és természeti adottságai alapján az ország egyik legváltozatosabb régiója.

Itt található hazánk egyik leglátogatottabb hegysége a Börzsöny, vagy Magyarország földrajzi középpontja, Pusztavacs is. A régió évtizedek óta is a legdinamikusabban fejlődő térsége az országnak, amelynek oka főként a főváros kiemelkedő szerepe. Nemcsak társadalmi és gazdasági, hanem földrajzi értelemben is Magyarország valódi centrumának tekinthető.

A régió több tájegység találkozásánál fekszik. Északon hegyek, délen alföldi területek találhatóak, amelyeket észak-déli irányban kettészel a Duna. Számos természeti értékkel rendelkezik e térség, amelyek több kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújtanak, mint például a Dunakanyar, a Pilis és Budai-hegység, Aquincum, gyógyvízforrások, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Hungaroring stb.

A régió területén két Nemzeti Park – Duna-Ipoly Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park – és 11 Tájvédelmi Körzet osztozik. A Duna és az Ipoly folyók által lehatárolt és átszelt régió táji értékét a nagy táji változatosság, valamint a védelemre érdemes természeti és kulturális örökségek nagy száma adja. A főváros a Dunán való átkelés szempontjából legalkalmasabb partszakasz mentén található, a Budai Várhegy és a dunai látkép pedig méltán nyerte el az UNESCO-tól a Világörökség címet. Pest megye és Budapest is gazdag műemlékekben, védendő természeti értékekben, a régió domb- és hegyvidéki térségeinek erdősültsége is magas, ahol a védett természeti területek aránya kiugró.

Az aktív pihenésre vágyók a régió hegyeiben túrázhatnak, lovagolhatnak, vadászhatnak, sípályánkon síelhetnek, vagy éppen tavainkban, folyóinkban kihasználhatják a vízi sport lehetőségeit. A több száz éves fürdőkultúrával rendelkező régiónk több helyen is gyógyító és frissítő hatásokban gazdag gyógyfürdőiben várja az idelátogatókat.

.

táborhelyszínek

.