táborhelyszínek - tilosMIT NE PAKOLJUNK A HÁTIZSÁKBA

.

Amellett hogy mit pakoljunk be gyermekünknek a táborozáshoz, az is nagyon fontos, hogy lehetőleg mit ne vigyen magával.

Indulás előtt mikor nem figyel gyermekünk, titokban kukkantsunk bele a hátizsákjába.

.

.

• Ilyen például a laptop, tablet, iphone

Semmi szükség rá, hogy még a táborban is a gép előtt üljön. Ezt a táborvezetők nem is engednék, és hát még lába is kélhet.

.

• Telefont sem szükséges hogy vigyen magával gyermekünk.

Főleg ha az még okos telefon is, mert akkor megint csak az interneten fog lógni a gyermek. Ő úgy sem fog hívogatni bennünket, mi pedig jobb ha nem zavarjuk nap mint nap.

Ha valamiért elakarjuk érni, a tábor vezetőjénél van telefon, így őt felhívhatjuk bármikor ha nagyon fontos.

.

• Továbbá semmilyen más elektronikai kütyüt se vigyen magával a táborba.

Gondolunk itt ilyenre hogy mini DVD lejátszó, mini számítógép, elektronikai játékok, mert az év 51 hetében úgy is ezekkel van elfoglalva, legalább a táborban ne ezeket nyomogassa.

.

• Ne legyen gyermekünknél túl sok pénz

Csak annyi, amennyi feltétlen szükséges…., napi 1-1 üdítőre, csokira, esetleg még kisebb emlékekre nekünk szülőknek, a tesónak.

Ha túl sok pénz van gyermekünknél, azt úgy is felesleges dolgokra költi a büfében, a strandon, mint chips-re, édességekre, az étkezéseknél meg hozzá sem nyúl az ételekhez, mert tele ette magát mindenféle “finomsággal”.

.

“Szemét dolog”, de ha a fentiek közül lapul valami is a hátizsákban, azt vegyük ki onnan, lehetőleg a gyermek tudtával. Bármennyire is fájdalmas ez a gyerkőcnek, később megfogja köszönni a szigort.

Vannak szülők, akik azt vallják, a fenti eszközök hozzátartoznak a mai modern világhoz, így természetes hogy a táborozásnál is ott legyen a gyerkőcnél.

Igen, hozzátartoznak a mai modern világhoz, de egy táborozásnál egyáltalán nem természetes. A tizenéves és sajnos már a fiatalabb gyerekek szinte 100%-a kütyü függő. Az iskolapad alatt, de még a tanórák közötti szünetben is sms-t vagy messenger üzenetet küldenek még a tőlük pár méterre álló társuknak is, ahelyett hogy szóba megbeszélnék azt. Ez egyáltalán nem természetes.

Gondoljunk csak bele, míg mások a táborban önfeledten játszanak, egymás közti sportcsatákon vesznek részt, csoportosan énekelnek és játszanak a tábortűz körül, vagy éppen kártya vagy társas csatákat vívnak egymással, netán csintalanságokon törik a fejüket, úgy ahogy annak idején mi is tettük, elég lehangoló látvány, hogy addig gyerekünk lehajtott fejjel valamilyen kütyüt nyomogatva semmit sem észlel a külvilágból és kimarad az élményekből.

Szinte hallom mikor majd a saját gyermekének meséli…… mikor én táborozni voltam a legújabb kiadású telefonomat nyomogatva fél szemmel/füllel láttam/hallottam, hogy a csapatom jól elverte fociban meg még pingpongban is a szomszéd tábor csapatát, meg mikor a srácok kiosontak éjjel a faházból a lányokhoz indulva, meg fogkrémet kentek a szomszéd szoba kilincsére, hú micsoda bulik voltak…..

Csak mikor a gyerek megkérdezi, apa, neked milyen élményeid voltak…. fiam, nekem volt a legújabb telefonom a táborban, senkinek nem volt olyan szuper mindentudó mint az enyém. Mindenki egész nap azt akarta figyelni, hogyan játszom vele a legújabb játékot ami akkor jelent meg és sikerült letöltenem az internetről. Egyik haverom meg egész éjjel azt mesélte a messengeren, míg a többiek aludtak a szobában, hogy miket kalandoznak a családdal a külföldi üdülés közben, és mikor elmeséltem nekik csak hüledeztek. Nagyon szuper volt, én voltam a legnépszerűbb a táborban.

Tisztelt Szülők, ne áltassuk magunkat, a gyerkőc hiába ígéri meg, hogy elő sem fogja venni a kütyüket és a telefont, csak ha apa-anya hívja, a társak első kérdése, hoztál telót? Van wifi a táborban? Ha szerencsénk van akkor nincs wifi, de mikor kirándulnak, program van, nem a látnivalókkal fognak foglalkozni, hanem hogy hol tudnak csatlakozni az internetre, és máris rajta vannak a messengeren amint erre lehetőségük van.

Ez a mai modern világ, és mi szülők arra vagyunk hivatottak ha már táborba küldjük gyermekeinket, élményeket szerezni, hogy arra a pár napra, hétre, kiszabadítsuk őket a virtuális világból.

.

.

Indulás előtti nap üljünk le gyermekünkkel kicsit beszélgetni. Meséljünk neki a saját élményeinkről, ne csak a jóról, hanem az apró csintalanságokról is, hiszen ezek adják meg egy tábor sava-borsát, ettől lesz emlékezetes örök életére.

No meg ez váltja ki belőle az érdeklődést, tudván hogy mi szülők is voltunk valamikor gyerekek, és nem mindig angyalok, és tereli el figyelmét az internetes világtól.

.

.

.

TABORHELYSZINEK.HU

“Legyen élmény a táborozás”

.

mit ne pakoljunk a hátizsákba táborozáshoz