ÉSZAK MAGYARORSZÁGI TÁBORHELYSZÍNEK

.

táborhelyszínek - észak magyarországi táborhelyszínek

.

A táborhelyszínek szempontjából a Balatont leszámítva, Észak-Magyarország rendkívül kedvelt táborozási célpont.

Nem véletlenül, hiszen rendkívül változatos területe az országnak. Nem csak földrajzilag, hanem a nővény és az állatvilágot tekintve is. Nem is beszélve a rengeteg látnivalóról és programlehetőségről.

Nézzék meg a régió ajánlott táborhelyszíneit, válasszák ki a legszimpatikusabbat.

.

Észak-Magyarország a földrajzi és természeti adottságai alapján az ország egyik legváltozatosabb régiója.

Itt található hazánk legmagasabb középhegysége, Magyarország legmagasabb csúcsa az 1015 m magas Kékes. Északon a Szlovák határ mentén alacsonyabb közép-hegységek és dombságok húzódnak. A Börzsöny, a Mátra és a Zempléni hegység vulkanikus láncait magas csúcsok és mély völgyek tagolják, míg a Cserehát, Bükk és az Aggteleki-karszt lekopott mészkőhegységek.

A régió hegyei rengeteg felszín alatti csodát rejtenek. A Bükk-hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke, itt található az ország legmélyebb barlangja a 250 m mély és 4,5 km hosszú István-lápai barlang. Az Aggteleki-karszt Szlovákiába is átnyúló barlangrendszere Európában is egyedülálló, csakúgy mint a térségben feltárt „ősemberbarlangok”, (Szeleta-barlang) melyekből kiemelkedő jelentőségű ősrégészeti leletek kerültek elő.

.

Észak-Magyarország változatos természeti és táji értékei, nemzeti parkjai, termálvizei, kulturális és népművészeti hagyományai, híres borai, a magyar építészet jelentős értékei – köztük a Világörökség részévé nyilvánított Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai és a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj – varázsolják vonzóbbá az itt tartózkodást.

Az aktív pihenésre vágyók a régió hegyeiben túrázhatnak, lovagolhatnak, vadászhatnak, sípályánkon síelhetnek, vagy éppen tavainkban, folyóinkban kihasználhatják a vízi sport lehetőségeit. A több száz éves fürdőkultúrával rendelkező régiónk több helyen is gyógyító és frissítő hatásokban gazdag gyógyfürdőiben várja az idelátogatókat. A tájjellegű ételek megkóstolása mellett a négy történelmi borvidékkel rendelkező gazdag régiónk színes palettát kínál azoknak, akik kedvelik a könnyed fehérbort, a testes vöröset, vagy éppen az édes bort.

.

táborhelyszínek

.